Η Ιστορία & Φιλοσοφία του Συνεταιρισμού

Ο Συνεταιρισμος

Ο ΕΟΣ Σάμου είναι ένας από τους παλαιότερους συνεταιρισμούς της Ελλάδας και συγκαταλέγεται μεταξύ των 10 μεγαλύτερων οινοποιείων της χώρας μας! Το σαμιώτικο κρασί αποτελεί βασικό οινικό πρεσβευτή της Ελλάδας στο εξωτερικό, με εξαγωγές σε όλο τον κόσμο. Σήμερα, στο Συνεταιριστικό σχήμα συμμετέχουν 2.200 φυσικά μέλη.

Ιδρύθηκε το 1934 μετά από κινητοποίηση των αμπελουργών του νησιού. Η ιστορική πορεία του συνεταιρισμού της Σάμου απέδειξε ότι η «ένωση» αυτή των αμπελουργών ήταν μια επιλογή στρατηγικής σημασίας για τη διατήρηση της αμπελοκαλλιέργειας στο νησί αλλά και την προστασία της παραγωγής και του εισοδήματος των παραγωγών.

Ο ΕΟΣ Σάμου συγκεντρώνει, οινοποιεί και εμπορεύεται το σύνολο της οινικής παραγωγής των παραγωγών – μελών του. Εκσυγχρονίζεται διαρκώς και επενδύει σε τεχνολογία και τεχνογνωσία, συνδυάζοντάς τις αρμονικά με την παράδοση της αμπελοκαλλιέργειας και της οινοποίησης, ενώ διαθέτει πιστοποιήσεις κατά ISO και HACCP.  

Τα κρασιά της Σάμου συγκεντρώνουν εκατοντάδες διακρίσεις σε διεθνείς διαγωνισμούς και εκθέσεις. Αξίζει να σημειωθεί πως η πρώτη βράβευση τοποθετείται χρονολογικά το 1937, ενώ κάθε χρόνο προστίθενται ολοένα και περισσότερες στη μακρά σειρά των διεθνών τιμητικών απονομών και διακρίσεων.

Το Μοσχάτο Κρασί της Σάμου διαθέτει μια από τις παλαιότερες κατοχυρώσεις ελεγχόμενης ονομασίας προέλευσης της Ευρώπης (ΠΟΠ).

Από την ίδρυσή του έως και σήμερα, ο ΕΟΣ Σάμου συλλέγει το σταφύλι και παράγει εκλεκτούς οίνους από ΑΣΠΡΟ ΜΟΣΧΑΤΟ σε δύο σύγχρονα οινοποιεία, στο Μαλαγάρι (στην πρωτεύουσα του νησιού) και στο Καρλόβασι, (τη δεύτερη σε μέγεθος πόλη), συνολικής χωρητικότητας 20.000 τόνων.

Η μέση ετήσια παραγωγή είναι κατά μέσο όρο 5,5 εκατομμύρια λίτρα και οι εξαγωγές ανέρχονται στο 70% της παραγωγής.

ΕΞΑΓΩΓΕΣ

Το Μοσχάτο κρασί της Σάμου ταξιδεύει σε χώρες όπως η Γαλλία, ο Καναδάς, οι Η.Π.Α, το Ηνωμένο Βασίλειο, το Βέλγιο, η Γερμανία, η Ελβετία, η Ιταλία, η Ολλανδία, Σουηδία, η Κύπρος, η Αυστραλία, η Δανία, η Τσεχία, η Φινλανδία και η Κίνα, η Ουγγαρία, η Ρουμανία κ.α. Νέες αγορές προστίθενται κατ’ έτος στο σύνολο των 25 χωρών εξαγωγής.

ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΑΝΑΔΡΟΜΗ

Μυθολογία, ιστορία και το χαρακτηριστικό τοπωνύμιο «Άμπελος» για τον έναν από τους δύο ορεινούς όγκους που δεσπόζουν στο νησί, αποτελούν στοιχεία απεικόνισης του αμπελώνα της Σάμου με τις χαρακτηριστικές πεζούλες ξερολιθιάς και τα κλήματα διαμορφωμένα σε χαμηλό κύπελλο.

Η ιστορία του Σαμιώτικου κρασιού ανάγεται στην πρώιμη αρχαιότητα όπου στην ιστορική καταγραφή μπλέκονται και στοιχεία μυθολογίας. Θρυλείται πως ο ίδιος ο θεός Διόνυσος δίδαξε στους Σαμιώτες την καλλιέργεια της αμπέλου αλλά και τον τρόπο οινοποίησης, ως ανταπόδοση στη βοήθεια που του παρείχαν για να κατατροπώσει τις Αμαζόνες.

Η παράδοση αναφέρει πως ο πρώτος που δίδαξε την καλλιέργεια της αμπέλου στους κατοίκους του νησιού ήταν ο ήρωας της Αργοναυτικής  Εκστρατείας Αγκαίος.

Ιστορικές αναφορές κατά την αρχαιότητα για τα κρασιά της Σάμου συναντάμε στον Ιπποκράτη, το Γαληνό, το Θεόφραστο ενώ οι διήρεις «Σάμαινες»  μετέφεραν με «οξυπύθμενους» σαμιακούς αμφορείς, κρασί από τη Σάμο σε διάφορα λιμάνια του τότε υπαρκτού κόσμου.

Κατά τη Βυζαντινή εποχή καταγράφονται επίσης αναφορές στις περιγραφές του ταξιδιώτη κληρικού Βίλλιμπαλντ που επισκέπτεται στη Σάμο το 741 μ.χ. κατά το ταξίδι του προς Ιερουσαλήμ.

Η τύχη της αμπελοκαλλιέργειας ακολουθεί την ταραχώδη ιστορία του νησιού και έτσι συχνά διακόπτεται από επιδρομές, με αποκορύφωμα τη σχεδόν πλήρη ερήμωση του τόπου κατά τον 15ο αιώνα, που είχε ως αποτέλεσμα και την εγκατάλειψη των αμπελώνων, καθώς οι εναπομείναντες κάτοικοι καταφεύγουν σε δυσπρόσιτες ορεινές περιοχές. Όταν ένα αιώνα αργότερα επαναποικίζεται η Σάμος με νέο πληθυσμό από όλη την Ελλάδα,  ξεκινά και πάλι η ιστορία των μοσχάτων οίνων του νησιού.

Μετά το 1562, οι Ευρωπαϊκές  δυνάμεις αρχίζουν να ενδιαφέρονται εμπορικά για το κρασί  και ιδρύουν -για το σκοπό αυτό- Προξενεία στο νησί.

Ο ΣυνεταιρισμοςΤο 1700, ο Γάλλος περιηγητής Τουρνεφόρ και το 1787, ο Γερμανός Φρίσεμαν  καταγράφουν παραγωγή «μοσχάτου κρασιού» που υπολογίζεται  σε 3.000 βαρέλες.  Από την περίοδο της «Ηγεμονίας» αλλά κυρίως στα τέλη του 19ου αιώνα η Σάμος τροφοδοτεί με επώνυμα πλέον κρασιά τις αγορές της Ανατολής και της Δύσης.

Ο «εκκλησιαστικός οίνος» χρησιμοποιείται από την Ορθόδοξη Εκκλησία για την παρασκευή της Θείας Ευχαριστίας, η δε Καθολική Εκκλησία παραχωρεί στη Σάμο το προνόμιο της παρασκευής οίνου με πιστοποιητικό της Καθολικής  Αποστολής.

Ο Συνεταιρισμος

ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ

Ο ΕΟΣ Σάμου, ως συνεταιρισμός, έχει βασικό σκοπό την οικονομική και κοινωνική πρόοδο των αμπελοκαλλιεργητών-μελών του και της Σαμιακής κοινωνίας γενικότερα.

Κύριες στοχεύσεις του αποτελούν: η διατήρηση της αμπελουργίας, η ταύτιση του συνεταιριστικού σχήματος με προϊόντα και υπηρεσίες υψηλής και σταθερής ποιότητας, η ισχυροποίηση της αναγνωρισιμότητας των προϊόντων, η διαρκής ποιοτική αναβάθμισή τους αλλά και η δημιουργία νέων που να ανταποκρίνονται στις σύγχρονες επιλογές του καταναλωτή. Ακόμη, η αύξηση του μεριδίου των σαμιακών οίνων στην παγκόσμια αγορά οίνου και η διαρκής επέκταση σε νέες αγορές ώστε να επιτευχθεί η συνέχιση της ανοδικής πορείας και η αύξηση των πωλήσεων.


Άξονες δράσης

  • Διαρκής ποιοτική αναβάθμιση των οινικών προϊόντων της Σάμου
  • Δημιουργία νέων προϊόντων που να ανταποκρίνονται στις σύγχρονες επιλογές του καταναλωτή
  • Συνεχής διεύρυνση των σημείων τοποθέτησης των κρασιών της Σάμου εντός και εκτός Ελλάδος και διεύρυνση πωλήσεων σε νέες, διεθνείς αγορές.
  • Δυναμική επικοινωνιακή πολιτική με έμφαση στην ευρύτερη εμπορική προώθηση των σαμιακών κρασιών (γλυκών, ημίξηρων και ξηρών).  


Στρατηγική Συμμαχία

Από το Μάρτιο του 2016 αναπτύσσεται η στρατηγική συμμαχία του ΕΟΣ Σάμου με τα «Ελληνικά Κελάρια Οίνων», κάτι που αποτελεί σημείο αναφοράς για την περαιτέρω εμπορική εξέλιξη του πολυβραβευμένου σαμιώτικου κρασιού, με ενίσχυση της εμπορίας του σε εγχώριες και διεθνείς αγορές.