ΟΙΝΟΠΟΙΗΤΙΚΕΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ

ΟΙΝΟΠΟΙΕΙΑ & ΜΟΥΣΕΙΟ ΣΑΜΙΑΚΟΥ ΟΙΝΟΥΟ Ενιαίος Οινοποιητικός Αγροτικός Συνεταιρισμός της Σάμου διαθέτει δύο σημαντικές οινοποιητικές εγκαταστάσεις, η κάθε μια με τη δική της ιστορία.

Στην κεντρική είσοδο του Οινοποιείου στο Μαλαγάρι, λειτουργεί το Mουσείο Σαμιακού Oίνου που εγκαινιάστηκε το 2005 και φιλοξενεί σπουδαία εκθέματα για την οινική ιστορία του νησιού.

Tο Οινοποιείο στη θέση Mαλαγάρι στην παραλιακή λεωφόρο της πρωτεύουσας του νησιού εξυπηρετεί τους αμπελοκαλλιεργητές της Ανατολικής και Βόρειας πλευράς της Σάμου. Εκεί στεγάζονται και οι Διοικητικές Υπηρεσίες.

Το Οινοποιείο στο Kαρλόβασι εξυπηρετεί τα αμπελοχώρια που εκτείνονται σε όλο το Δυτικό τμήμα του νησιού. Στην κάβα που λειτουργεί στην είσοδο του Οινοποιείου Καρλοβάσου, υπάρχει επισκέψιμος μικρός εκθεσιακός χώρος που φιλοξενεί σημαντικά στοιχεία της ιστορικής διαδρομής της αμπελοκαλλιέργειας στην περιοχή.

ΜΟΥΣΕΙΟ ΣΑΜΙΑΚΟΥ ΟΙΝΟΥ

Το Μουσείο Οίνου του ΕΟΣ Σάμου στεγάζεται σε  ένα υπέροχο πέτρινο κτίριο του 19ου αιώνα, το οποίο λειτουργούσε πριν την ίδρυση του Συνεταιρισμού ως  οιναποθήκη και αργότερα ως βαρελοποιείο.

Μετατράπηκε σε Μουσείο το 2005 και από τότε φιλοξενεί στοιχεία που προσδιορίζουν το σαμιώτικο κρασί: Από τους ορεινούς αμπελώνες και τις πεζούλες, τη χειρωνακτική εργασία, τον τρυγητό και το πατητήρι, την οινοποίηση και την παλαίωση ως τις μεγάλες ξύλινες οινοδεξαμενές του περασμένου αιώνα, τις συλλεκτικές φιάλες, παλαιές φωτογραφίες και στοιχεία καταγραφής της παραγωγής, τα σκεύη και εργαλεία βαρελοποιίας, παλαιά μηχανήματα οινοποίησης καθώς και μια σειρά βραβεύσεων και διακρίσεων, συγκαταλέγονται στα εκθέματα.

Η διαρρύθμισή του, αποτέλεσμα σύγχρονης μουσειακής επιστήμης, ταξιδεύει τον επισκέπτη στην πατροπαράδοτη για τη Σάμο αμπελοκαλλιέργεια. Περιγράφει μέσω εκθεμάτων όλη την ιστορική, κοινωνική και πολιτιστική διαδρομή του σαμιώτικου κρασιού.ΟΙΝΟΠΟΙΕΙΑ & ΜΟΥΣΕΙΟ ΣΑΜΙΑΚΟΥ ΟΙΝΟΥ

Η παραδοσιακή οινοποίηση, τα εργαλεία, οι δεξαμενές, τα όργανα χημείου, η κατασκευή βαρελιών, ζωντανεύουν μέσω εκθεμάτων που φτάνουν σε βάθος χρόνου ενός αιώνα και πλέον. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η φυσική αναπαράσταση της καλλιέργειας των αμπελιών σε πεζούλες ξερολιθιάς. Οι τεράστιες ξύλινες δεξαμενές, από τα πιο επιβλητικά εκθέματα, ήταν σε χρήση μέχρι πριν λίγες δεκαετίες.

Το Μουσείο Οίνου είναι επισκέψιμο στο κοινό ενώ γίνονται και οινογευστικές δοκιμές. Λειτουργεί επίσης πλήρως εξοπλισμένος συνεδριακός χώρος.

ΚΛΕΙΝΟΥΝ ΟΙ ΠΟΡΤΕΣ ΤΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΟΙΝΟΥ ΑΠΟ 25 ΟΚΤΩΒΡΗ 2022

Το Μουσείο Οίνου του ΕΟΣ Σάμου, από 25/10/2023 παραμένει κλειστό για μεμονωμένες επισκέψεις.

Θα εξυπηρετεί μόνο οργανωμένες επισκέψεις group, κατόπιν προσυνεννοήσεως στο τηλ. 22730.87510 εσωτ. 538

Για αγορές κρασιών, μπορείτε να εξυπηρετείστε στο Οινοποιεία Μαλαγαρίου και Καρλοβάσου.

Ευχαριστούμε θερμά τους επισκέπτες μας. Σας περιμένουμε ξανά την επόμενη χρονιά. 

Ξεναγήσεις στο ΜΟΥΣΕΙΟ ΟΙΝΟΥ του ΕΟΣ Σάμου

Θέλετε να γνωρίσετε την ιστορία του σαμιώτικου κρασιού από κοντά; Από Τρίτη έως και Κυριακή, παρέχονται ξεναγήσεις στο Μουσείο Οίνου του ΕΟΣ Σάμου.

Ανακαλύψτε τη γοητεία των σαμιώτικων μοσχάτων κρασιών… Γνωρίστε από κοντά την μακραίωνη ιστορία και την οινική παράδοση της Σάμου… Γευτείτε οίνους από την εξαιρετική ποικιλία του άσπρου μικρόρωγου Μοσχάτου Σάμου  που έχει αναδειχθεί διεθνώς χάρη στο μόχθο του σαμιώτη αμπελοκαλλιεργητή. Περιηγηθείτε σε ένα «ζωντανό» μουσείο, εκεί που η παραδοσιακή καλλιέργεια, η οινοποίηση και η παλαίωση ζωντανεύουν μέσω μοναδικών εκθεμάτων.

Το Μουσείο Οίνου του ΕΟΣ Σάμου διαθέτει ΕΙΔΙΚΟ ΣΗΜΑ ΕΠΙΣΚΕΨΙΜΟΥ ΧΩΡΟΥ από τη Γενική Γραμματεία Τουριστικής Πολιτικής και Ανάπτυξης.

Από Τρίτη 2 Μαΐου 2023 μπορείτε να επισκέπτεστε:

  • το ΜΟΥΣΕΙΟ ΟΙΝΟΥ του ΕΟΣ Σάμου, στο Μαλαγάρι

ΤΙΜΗ ΕΙΣΟΔΟΥ 5 ευρώ/άτομο με  οινογευστική δοκιμή
Παιδιά έως 12 ετών δωρεάν.  

Τηλ. για προκρατήσεις ομαδικών ξεναγήσεων:  22730 87510 εσωτ. 548

Οι προκαθορισμένες ώρες ξεναγήσεων στο ΜΟΥΣΕΙΟ ΟΙΝΟΥ, με γευσιγνωστική δοκιμή, είναι: 11:00, 13:00 και 15:00


Ώρες λειτουργίας:

  • Καθημερινά, από Τρίτη έως και Παρασκευή: 10.30 έως 17:00
  • Σάββατο και Κυριακή: 10:00 έως 17:00

 

Μπορείτε να επισκέπτεστε & την ΚΑΒΑ στο οινοποιείο Καρλοβάσου

Samos Wine Museum Visiting Form

Μουσείο Οίνου του ΕΟΣ Σάμου, τιμή εισιτηρίου: 5 ευρώ. Περιλαμβάνεται γευσιγνωστική δοκιμή . Samos Wine Museum Ticket Price 5€ Includes wine tasting.
  • Date Format: DD slash MM slash YYYY
Τηρούνται όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα ασφάλειας και υγιεινής. |All safety and hygiene protocols applied.

Χρήσιμες πληροφορίες:

  • Διάρκεια ξενάγησης: 45′
  • Μέγιστος αριθμός συμμετεχόντων ανά ξενάγηση: 25 άτομα
  • Η περιήγηση ακολουθεί διαδρομή εντός μουσείου και χρήση σκαλοπατιών σε δύο σημεία εσωτερικά του κτιρίου. Επίσης γίνετε ΟΙΝΟΓΕΥΣΤΙΚΗ ΔΟΚΙΜΗ.
  • Οι ηλεκτρονικές προκρατήσεις ακυρώνονται 5’ πριν την έναρξη, εφόσον οι κάτοχοί τους δεν έχουν παρουσιαστεί στον χώρο έναρξης της ξενάγησης.
  • Οι ξεναγήσεις πραγματοποιούνται σε ελληνικά – αγγλικά.
  • Οι περισσότεροι χώροι του Μουσείου Οίνου είναι προσβάσιμοι σε ΑμεΑ, εκτός της αίθουσας με τις προθήκες, όπου απαιτείται η χρήση κλίμακας.