ΟΙΝΟΠΟΙΗΤΙΚΕΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ

H Ενιαίος Οινοποιητικός Αγροτικός Συνεταιρισμός της Σάμου διαθέτει δύο σημαντικές οινοποιητικές εγκαταστάσεις, η κάθε μια με τη δική της ιστορία.

Στην κεντρική είσοδο του Οινοποιείου στο Μαλαγάρι, λειτουργεί το Mουσείο Σαμιακού Oίνου που εγκαινιάστηκε το 2005 και φιλοξενεί σπουδαία εκθέματα για την οινική ιστορία του νησιού.

Tο Οινοποιείο στη θέση Mαλαγάρι στην παραλιακή λεωφόρο της πρωτεύουσας του νησιού εξυπηρετεί τους αμπελοκαλλιεργητές της Ανατολικής και Βόρειας πλευράς της Σάμου. Εκεί στεγάζονται και οι Διοικητικές Υπηρεσίες.

Το Οινοποιείο στο Kαρλόβασι εξυπηρετεί τα αμπελοχώρια που εκτείνονται σε όλο το Δυτικό τμήμα του νησιού. Στην κάβα που λειτουργεί στην είσοδο του Οινοποιείου Καρλοβάσου, υπάρχει επισκέψιμος μικρός εκθεσιακός χώρος που φιλοξενεί σημαντικά στοιχεία της ιστορικής διαδρομής της αμπελοκαλλιέργειας στην περιοχή.

ΜΟΥΣΕΙΟ ΣΑΜΙΑΚΟΥ ΟΙΝΟΥ

Το Μουσείο Οίνου του ΕΟΣ Σάμου στεγάζεται σε  ένα υπέροχο πέτρινο κτίριο του 19ου αιώνα, το οποίο λειτουργούσε πριν την ίδρυση του Συνεταιρισμού ως  οιναποθήκη και αργότερα ως βαρελοποιείο.

Μετατράπηκε σε Μουσείο το 2005 και από τότε φιλοξενεί στοιχεία που προσδιορίζουν το σαμιώτικο κρασί: Από τους ορεινούς αμπελώνες και τις πεζούλες, τη χειρωνακτική εργασία, τον τρυγητό και το πατητήρι, την οινοποίηση και την παλαίωση ως τις μεγάλες ξύλινες οινοδεξαμενές του περασμένου αιώνα, τις συλλεκτικές φιάλες, παλαιές φωτογραφίες και στοιχεία καταγραφής της παραγωγής, τα σκεύη και εργαλεία βαρελοποιίας, παλαιά μηχανήματα οινοποίησης καθώς και μια σειρά βραβεύσεων και διακρίσεων, συγκαταλέγονται στα εκθέματα.

Η διαρρύθμισή του, αποτέλεσμα σύγχρονης μουσειακής επιστήμης, ταξιδεύει τον επισκέπτη στην πατροπαράδοτη για τη Σάμο αμπελοκαλλιέργεια. Περιγράφει μέσω εκθεμάτων όλη την ιστορική, κοινωνική και πολιτιστική διαδρομή του σαμιώτικου κρασιού.

Η παραδοσιακή οινοποίηση, τα εργαλεία, οι δεξαμενές, τα όργανα χημείου, η κατασκευή βαρελιών, ζωντανεύουν μέσω εκθεμάτων που φτάνουν σε βάθος χρόνου ενός αιώνα και πλέον. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η φυσική αναπαράσταση της καλλιέργειας των αμπελιών σε πεζούλες ξερολιθιάς. Οι τεράστιες ξύλινες δεξαμενές, από τα πιο επιβλητικά εκθέματα, ήταν σε χρήση μέχρι πριν λίγες δεκαετίες.

Το Μουσείο Οίνου είναι επισκέψιμο στο κοινό ενώ γίνονται και οινογευστικές δοκιμές. Λειτουργεί επίσης πλήρως εξοπλισμένος συνεδριακός χώρος.

ΚΛΕΙΝΟΥΝ ΟΙ ΠΟΡΤΕΣ ΤΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΟΙΝΟΥ ΑΠΟ 10 ΟΚΤΩΒΡΗ 2021

Το Μουσείο Οίνου του ΕΟΣ Σάμου, από 10/10/2021 παραμένει κλειστό για μεμονωμένες επισκέψεις.

Θα εξυπηρετεί μόνο οργανωμένες επισκέψεις group, κατόπιν προσυνεννοήσεως στο τηλ. 22730.87510 εσωτ. 538

Για αγορές κρασιών, μπορείτε να εξυπηρετείστε στο Οινοποιεία Μαλαγαρίου και Καρλοβάσου.

Ευχαριστούμε θερμά τους επισκέπτες μας. Σας περιμένουμε ξανά την επόμενη χρονιά. 

Ξεναγήσεις στο ΜΟΥΣΕΙΟ ΟΙΝΟΥ του ΕΟΣ Σάμου

Θέλετε να γνωρίσετε την ιστορία του σαμιώτικου κρασιού από κοντά; Από Τρίτη έως και Κυριακή, παρέχονται ξεναγήσεις στο Μουσείο Οίνου του ΕΟΣ Σάμου.

Ανακαλύψτε τη γοητεία των σαμιώτικων μοσχάτων κρασιών… Γνωρίστε από κοντά την μακραίωνη ιστορία και την οινική παράδοση της Σάμου… Γευτείτε οίνους από την εξαιρετική ποικιλία του άσπρου μικρόρωγου Μοσχάτου Σάμου  που έχει αναδειχθεί διεθνώς χάρη στο μόχθο του σαμιώτη αμπελοκαλλιεργητή. Περιηγηθείτε σε ένα «ζωντανό» μουσείο, εκεί που η παραδοσιακή καλλιέργεια, η οινοποίηση και η παλαίωση ζωντανεύουν μέσω μοναδικών εκθεμάτων.

Από Τρίτη 8 Ιουνίου 2021 μπορείτε να επισκέπτεστε ΜΟΝΟΝ ΚΑΤΟΠΙΝ ΠΡΟΚΡΑΤΗΣΕΩΝ για την καλύτερη εξυπηρέτησή σας:

 • το ΜΟΥΣΕΙΟ ΟΙΝΟΥ του ΕΟΣ Σάμου, στο Μαλαγάρι

ΤΙΜΗ ΕΙΣΟΔΟΥ 5 ευρώ/άτομο με  οινογευστική δοκιμή.  Ειδικότερα για το 2021 η τιμή θα είναι ΜΟΝΟ 2€. Τηλ. 22730.87510-εσωτ. 548

 • την ΚΑΒΑ στο Καρλόβασι

ΔΩΡΕΑΝ ΕΙΣΟΔΟΣ. Τηλ. 22730.30730.

 

Οι προκαθορισμένες ώρες ξεναγήσεων στο ΜΟΥΣΕΙΟ ΟΙΝΟΥ, με γευσιγνωστική δοκιμή, είναι: 11:00, 13:00 και 15:00


Ώρες λειτουργίας:

 • Καθημερινά, από Τρίτη έως και Παρασκευή: 10.30 έως 17:00
 • Σάββατο και Κυριακή: 10:00 έως 17:00

ΜΕΝΟΥΜΕ ΑΣΦΑΛΕΙΣ!

O Συνεταιρισμός της Σάμου τηρεί αυστηρά όλα τα πρωτόκολλα ασφάλειας και υγιεινής και με τη συνδρομή σας, η Σάμος θα παραμείνει μία από τις περιοχές χωρίς ΟΥΤΕ ΕΝΑ κρούσμα covid-19.
Ο ΜΕΓΙΣΤΟΣ ΑΡΙΘΜΟΣ εισερχόμενων ΑΤΟΜΩΝ είναι 25 για το Μουσείο Οίνου και 10 για την Κάβα στο Καρλόβασι.

Οι ξεναγήσεις περιλαμβάνουν περιήγηση στο επιβλητικό κτήριο του 19ου αιώνα που μετατράπηκε σε «Μουσείο Οίνου» του ΕΟΣ Σάμου το 2005. Ανακαλύψτε την ιστορία και την παράδοση που αναδύεται μέσα από τα αρώματα του σαμιώτικου μοσχάτου σταφυλιού, τις πεζούλες ξερολιθιάς με αληθινά κλήματα να φύονται, την αίθουσα γευσιγνωσίας με τα τεράστια ξύλινα βαρέλια, τα παλαιά εργαλεία και τα μηχανήματα οινοποίησης του προηγούμενου αιώνα, τις συλλεκτικές φιάλες, τις φωτογραφικές απεικονίσεις και τα χειρόγραφα ντοκουμέντα.

Samos Wine Museum Visiting Form

Μουσείο Οίνου του ΕΟΣ Σάμου, τιμή εισιτηρίου: 2 ευρώ. Περιλαμβάνεται γευσιγνωστική δοκιμή . Samos Wine Museum Ticket Price 2€ Includes wine tasting.
 • Date Format: DD slash MM slash YYYY
Τηρούνται όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα ασφάλειας και υγιεινής. |All safety and hygiene protocols applied.

Χρήσιμες πληροφορίες:

 • Διάρκεια ξενάγησης: 45′
 • Μέγιστος αριθμός συμμετεχόντων ανά ξενάγηση: 25 άτομα
 • Απαιτείται προεγγραφή, εξαιρούνται τα παιδιά κάτω των 8 ετών. Υποχρεωτική η συμπλήρωση δήλωσης υγείας
 • Η περιήγηση ακολουθεί διαδρομή εντός μουσείου και χρήση σκαλοπατιών σε δύο σημεία εσωτερικά του κτιρίου. Επίσης ΟΙΝΟΓΕΥΣΤΙΚΗ ΔΟΚΙΜΗ με χρήση αποστειρωμένου γυάλινου ποτηριού.
 • Οι ηλεκτρονικές προκρατήσεις ακυρώνονται 5’ πριν την έναρξη, εφόσον οι κάτοχοί τους δεν έχουν παρουσιαστεί στον χώρο έναρξης της ξενάγησης.
 • Οι ξεναγήσεις πραγματοποιούνται σε ελληνικά – αγγλικά.
 • Οι περισσότεροι χώροι του Μουσείου Οίνου είναι προσβάσιμοι σε ΑμεΑ, εκτός της αίθουσας με τις προθήκες, όπου απαιτείται η χρήση κλίμακας.
 • Απαγορεύεται ο συνωστισμός. Υποχρεωτική απόσταση 2 μέτρων μεταξύ των ατόμων