ΟΙΝΟΠΟΙΗΤΙΚΕΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ

ΟΙΝΟΠΟΙΕΙΑ & ΜΟΥΣΕΙΟ ΣΑΜΙΑΚΟΥ ΟΙΝΟΥΟ Ενιαίος Οινοποιητικός Αγροτικός Συνεταιρισμός της Σάμου διαθέτει δύο σημαντικές Οινοποιητικές Εγκαταστάσεις, η κάθε μια με τη δική της ιστορία.

Στην κεντρική είσοδο του Οινοποιείου στο Μαλαγάρι, λειτουργεί το Mουσείο Σαμιακού Oίνου που εγκαινιάστηκε το 2005 και φιλοξενεί σπουδαία εκθέματα για την οινική ιστορία του νησιού. Είναι επισκέψιμο στο κοινό και έχει άδεια λειτουργίας από το Υπουργείο Τουριστικής Ανάπτυξης.

Στο Οινοποιείο στη θέση Mαλαγάρι στην παραλιακή λεωφόρο της πρωτεύουσας του νησιού  στεγάζονται  και οι Διοικητικές Υπηρεσίες.

Το Οινοποιείο στο Kαρλόβασι γίνονται οι κυριότερες οινοποιητικές διαδικασίες, η παραλαβή, διαλογή, οινοποίηση, παλαίωση και εμφιάλωση. Στην επισκέψιμη ΚΑΒΑ που λειτουργεί στην είσοδο του Οινοποιείου Καρλοβάσου, υπάρχει μικρός εκθεσιακός χώρος που φιλοξενεί σημαντικά στοιχεία της ιστορικής διαδρομής της αμπελοκαλλιέργειας στην περιοχή.

ΜΟΥΣΕΙΟ ΣΑΜΙΑΚΟΥ ΟΙΝΟΥ

Το Μουσείο Οίνου του ΕΟΣ Σάμου στεγάζεται σε  ένα υπέροχο πέτρινο κτίριο του 19ου αιώνα, το οποίο λειτουργούσε πριν την ίδρυση του Συνεταιρισμού ως  οιναποθήκη και αργότερα ως βαρελοποιείο.

Μετατράπηκε σε Μουσείο το 2005 και από τότε φιλοξενεί στοιχεία που προσδιορίζουν το σαμιώτικο κρασί: Από τους ορεινούς αμπελώνες και τις πεζούλες, τη χειρωνακτική εργασία, τον τρυγητό και το πατητήρι, την οινοποίηση και την παλαίωση ως τις μεγάλες ξύλινες οινοδεξαμενές του περασμένου αιώνα, τις συλλεκτικές φιάλες, παλαιές φωτογραφίες και στοιχεία καταγραφής της παραγωγής, τα σκεύη και εργαλεία βαρελοποιίας, παλαιά μηχανήματα οινοποίησης καθώς και μια σειρά βραβεύσεων και διακρίσεων, συγκαταλέγονται στα εκθέματα.

Η διαρρύθμισή του, αποτέλεσμα σύγχρονης μουσειακής επιστήμης, ταξιδεύει τον επισκέπτη στην πατροπαράδοτη για τη Σάμο αμπελοκαλλιέργεια. Περιγράφει μέσω εκθεμάτων όλη την ιστορική, κοινωνική και πολιτιστική διαδρομή του σαμιώτικου κρασιού.ΟΙΝΟΠΟΙΕΙΑ & ΜΟΥΣΕΙΟ ΣΑΜΙΑΚΟΥ ΟΙΝΟΥ

Η παραδοσιακή οινοποίηση, τα εργαλεία, οι δεξαμενές, τα όργανα χημείου, η κατασκευή βαρελιών, ζωντανεύουν μέσω εκθεμάτων που φτάνουν σε βάθος χρόνου ενός αιώνα και πλέον. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η φυσική αναπαράσταση της καλλιέργειας των αμπελιών σε πεζούλες ξερολιθιάς. Οι τεράστιες ξύλινες δεξαμενές, από τα πιο επιβλητικά εκθέματα, ήταν σε χρήση μέχρι πριν λίγες δεκαετίες.

Το Μουσείο Οίνου είναι επισκέψιμο στο κοινό ενώ γίνονται και οινογευστικές δοκιμές. Λειτουργεί επίσης πλήρως εξοπλισμένος συνεδριακός χώρος.

Ξεναγήσεις στο ΜΟΥΣΕΙΟ ΟΙΝΟΥ του ΕΟΣ Σάμου

Θέλετε να γνωρίσετε την ιστορία του σαμιώτικου κρασιού από κοντά; Από Τρίτη έως και Κυριακή, παρέχονται ξεναγήσεις στο Μουσείο Οίνου του ΕΟΣ Σάμου.

Ανακαλύψτε τη γοητεία των σαμιώτικων μοσχάτων κρασιών… Γνωρίστε από κοντά την μακραίωνη ιστορία και την οινική παράδοση της Σάμου… Γευτείτε οίνους από την εξαιρετική ποικιλία του άσπρου μικρόρωγου Μοσχάτου Σάμου  που έχει αναδειχθεί διεθνώς χάρη στο μόχθο του σαμιώτη αμπελοκαλλιεργητή. Περιηγηθείτε σε ένα «ζωντανό» μουσείο, εκεί που η παραδοσιακή καλλιέργεια, η οινοποίηση και η παλαίωση ζωντανεύουν μέσω μοναδικών εκθεμάτων.

Το Μουσείο Οίνου του ΕΟΣ Σάμου διαθέτει ΕΙΔΙΚΟ ΣΗΜΑ ΕΠΙΣΚΕΨΙΜΟΥ ΧΩΡΟΥ από τη Γενική Γραμματεία Τουριστικής Πολιτικής και Ανάπτυξης.

Από Τρίτη 9 Απριλίου 2024 μπορείτε να επισκέπτεστε:

το ΜΟΥΣΕΙΟ ΟΙΝΟΥ του ΕΟΣ Σάμου, στο Μαλαγάρι

ΤΙΜΗ ΕΙΣΟΔΟΥ 5 ευρώ/άτομο με  οινογευστική δοκιμή

ΔΩΡΕΑΝ ΕΙΣΟΔΟΣ ΓΙΑ:

 • Παιδιά έως 12 ετών
 • AMEA
 • Δημοσιογράφους
 • Ένστολους

Τηλ. για προκρατήσεις ομαδικών ξεναγήσεων:  22730 87510 εσωτ. 548 & email: kouvari@samoswine.gr

Οι προκαθορισμένες ώρες ξεναγήσεων στο ΜΟΥΣΕΙΟ ΟΙΝΟΥ, με γευσιγνωστική δοκιμή, είναι: 11:00, 13:00 και 15:00 και απαιτείται προκράτηση


Ώρες λειτουργίας:

 • Καθημερινά, από Τρίτη έως και Παρασκευή: 10.30 έως 17:00
 • Σάββατο και Κυριακή: 10:00 έως 17:00

 

Μπορείτε να επισκέπτεστε & την ΚΑΒΑ στο οινοποιείο Καρλοβάσου του ΕΟΣ Σάμου απο Πέμπτη 25 Απριλίου 2024 καθημερινά (εκτός Τρίτης) & Σαββατοκύριακο.

ΩΡΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ: 10.30 – 17:00

ΔΩΡΕΑΝ ΕΙΣΟΔΟΣ

Τηλ. επικοινωνίας +30 22730 32662

ΚΛΕΙΝΟΥΝ ΟΙ ΠΟΡΤΕΣ ΤΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΟΙΝΟΥ ΑΠΟ 25 ΟΚΤΩΒΡΗ 2022

Το Μουσείο Οίνου του ΕΟΣ Σάμου, από 25/10/2023 παραμένει κλειστό για μεμονωμένες επισκέψεις.

Θα εξυπηρετεί μόνο οργανωμένες επισκέψεις group, κατόπιν προσυνεννοήσεως στο τηλ. 22730.87510 εσωτ. 538

Για αγορές κρασιών, μπορείτε να εξυπηρετείστε στο Οινοποιεία Μαλαγαρίου και Καρλοβάσου.

Ευχαριστούμε θερμά τους επισκέπτες μας. Σας περιμένουμε ξανά την επόμενη χρονιά. 

Samos Wine Museum Visiting Form

Μουσείο Οίνου του ΕΟΣ Σάμου, τιμή εισιτηρίου: 5 ευρώ. Περιλαμβάνεται γευσιγνωστική δοκιμή . Samos Wine Museum Ticket Price 5€ Includes wine tasting.
 • Date Format: DD slash MM slash YYYY
Τηρούνται όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα ασφάλειας και υγιεινής. |All safety and hygiene protocols applied.

Χρήσιμες πληροφορίες:

 • Για ΞΕΝΑΓΗΣΕΙΣ απαιτείται ΠΡΟΚΡΑΤΗΣΗ
 • Το κόστος εισόδου είναι 5 ευρώ ανά άτομο, εκτός ειδικών κατηγοριών.
 • Παρέχεται οινογευστική δοκιμή επιλεγμένων κρασιών του ΕΟΣ Σάμου
 • Διάρκεια ξενάγησης: έως 40′
 • Μέγιστος αριθμός συμμετεχόντων ανά ξενάγηση: 25 άτομα
 • Η περιήγηση ακολουθεί διαδρομή εντός του Μουσείου και χρήση σκαλοπατιών σε δύο σημεία (εσωτερικά) του κτιρίου. Στους επισκέπτες προσφέρεται ΟΙΝΟΓΕΥΣΤΙΚΗ ΔΟΚΙΜΗ.
 • Οι ηλεκτρονικές προκρατήσεις ακυρώνονται 5’ πριν την έναρξη, εφόσον οι επισκέπτες δεν έχουν παρουσιαστεί στο χώρο.
 • Οι ξεναγήσεις πραγματοποιούνται σε Ελληνικά – Αγγλικά.
 • Οι περισσότεροι χώροι του Μουσείου Οίνου είναι προσβάσιμοι σε ΑμεΑ, εκτός της αίθουσας με τις προθήκες, όπου απαιτείται η χρήση κλίμακας.
 • Το ΜΟΥΣΕΙΟ ΟΙΝΟΥ παραμένει ΚΛΕΙΣΤΟ κάθε Δευτέρα για λόγους καθαριότητας, απολύμανσης και ανεφοδιασμού. Επίσης, είναι κλειστό κατά τις επίσημες αργίες.