• Κοντά στις ακτές της Μικράς Ασίας, η Σάμος είναι ένα από τα μεγαλύτερα και ομορφότερα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου. Η πατρίδα του αρχαίου φιλόσοφου και μαθηματικού Πυθαγόρα και της θεάς Ήρας, είναι διάσημη παγκοσμίως για τις μοναδικές φυσικές της ομορφιές, την ιστορία της και, φυσικά, το κρασί της. Το νησί έχει μία απίστευτη οινική κληρονομιά 3000 ετών. Έχει καθιερωθεί για τους οίνους από Άσπρο Μοσχάτο Σάμου.

  • Ο ΕΟΣ Σάμου είναι ένας από τους παλαιότερους συνεταιρισμούς της Ελλάδας και συγκαταλέγεται μεταξύ των 10 μεγαλύτερων οινοποιείων της χώρας μας! Το σαμιώτικο κρασί αποτελεί βασικό οινικό πρεσβευτή της Ελλάδας στο εξωτερικό, με εξαγωγές σε όλο τον κόσμο. Σήμερα, στο Συνεταιριστικό σχήμα συμμετέχουν 2.200 φυσικά μέλη.

  • Ιδρύθηκε το 1934 μετά από κινητοποίηση των αμπελουργών του νησιού. Η ιστορική πορεία του συνεταιρισμού της Σάμου απέδειξε ότι η «ένωση» αυτή των αμπελουργών ήταν μια επιλογή στρατηγικής σημασίας για τη διατήρηση της αμπελοκαλλιέργειας στο νησί αλλά και την προστασία της παραγωγής και του εισοδήματος των παραγωγών.

  • Ο ΕΟΣ Σάμου συγκεντρώνει, οινοποιεί και εμπορεύεται το σύνολο σχεδόν της οινικής παραγωγής του νησιού. Εκσυγχρονίζεται διαρκώς και επενδύει σε τεχνολογία και τεχνογνωσία, συνδυάζοντάς τις αρμονικά με την παράδοση της αμπελοκαλλιέργειας και της οινοποίησης, ενώ διαθέτει πιστοποιήσεις κατά ISO και HACCP.

  • Τα κρασιά της Σάμου συγκεντρώνουν εκατοντάδες διακρίσεις σε διεθνείς διαγωνισμούς και εκθέσεις. Αξίζει να σημειωθεί πως η πρώτη βράβευση τοποθετείται χρονολογικά το 1937, ενώ κάθε χρόνο προστίθενται ολοένα και περισσότερες στη μακρά σειρά των διεθνών τιμητικών απονομών και διακρίσεων.

  • Το Μοσχάτο Σάμου έχει υψηλή αναγνωρισιμότητα σε όλο τον κόσμο και έχει ταυτίσει απόλυτα το όνομά του με τη γεωγραφική του προέλευση, όπως συμβαίνει με τις πιο εκλεκτές διεθνώς ποικιλίες. Για αυτούς τους λόγους, το σαμιώτικο κρασί διαθέτει μια από τις παλαιότερες κατοχυρώσεις ελεγχόμενης ονομασίας προέλευσης της Ευρώπης (ΠΟΠ) και δικαιούται να κυκλοφορεί διεθνώς μόνο με το όνομα «Samos».

  • Από την ίδρυσή του έως και σήμερα, ο ΕΟΣ Σάμου συλλέγει το σταφύλι και παράγει εκλεκτούς οίνους από ΑΣΠΡΟ ΜΟΣΧΑΤΟ σε δύο υπερσύγχρονα οινοποιεία, στο Μαλαγάρι (στην πρωτεύουσα του νησιού) και στο Καρλόβασι, (τη δεύτερη σε μέγεθος πόλη), συνολικής χωρητικότητας 20.000 τόνων.

  • Η μέση ετήσια παραγωγή είναι κατά μέσο όρο 5 εκατομμύρια λίτρα και οι εξαγωγές ανέρχονται στο 70% της παραγωγής. Το Μοσχάτο κρασί της Σάμου ταξιδεύει σε χώρες όπως η Γαλλία, ο Καναδάς, οι Η.Π.Α, το Ηνωμένο Βασίλειο, το Βέλγιο, η Γερμανία, η Ελβετία, η Ιταλία, η Ολλανδία, Σουηδία, η Κύπρος, η Αυστραλία, η Δανία, η Τσεχία, η Φινλανδία και η Κίνα, η Ουγγαρία, η Ρουμανία κ.α. Νέες αγορές προστίθενται κατ’ έτος στο σύνολο των 25 χωρών εξαγωγής.

  • Από το Μάρτιο του 2024 ξεκίνησε η στρατηγική συνεργασία του ΕΟΣ ΣΑΜΟΥ με τα «ΔΥΝΑΜΙΚΗ Α.Ε», κίνηση που υποστηρίζει την εμπορική εξέλιξη του πολυβραβευμένου σαμιώτικου κρασιού και τη διακίνησή του σε όλη την Ελλάδα.

  • O ΕΟΣ Σάμου στελεχώνεται από εργαζομένους διοικητικών υπηρεσιών, οινοποίησης, εμφιάλωσης, πωλήσεων, marketing και επικοινωνίας.