Ο ΕΝΙΑΙΟΣ ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΣΜΟΣ ΣΑΜΟΥ (ΕΟΣ Σάμου) συγκεντρώνει, οινοποιεί και εμπορεύεται το σύνολο σχεδόν της οινικής παραγωγής της Σάμου. Είναι ένας από τους παλαιότερους συνεταιρισμούς της Ελλάδας και συγκαταλέγεται μεταξύ των 10 μεγαλύτερων οινοποιείων της χώρας. Το σαμιώτικο κρασί αποτελεί βασικό οινικό πρεσβευτή της Ελλάδας στο εξωτερικό, με εξαγωγές σε όλο τον κόσμο.

Ο συνεταιρισμός εκσυγχρονίζεται διαρκώς και επενδύει σε τεχνολογία και τεχνογνωσία, συνδυάζοντάς τις αρμονικά με την παράδοση της αμπελοκαλλιέργειας και της οινοποίησης.

Το επόμενο στάδιο εξέλιξης του ΕΟΣΣ είναι δημιουργία εγκατάστασης μονάδας απόσταξης και ποτοποιίας.  Το τσίπουρο που θα παράγεται από την ποικιλία Μοσχάτο Σάμου θα είναι ένα προϊόν γεύσης και αρωμάτων, που αναμένεται να έχει καλή αντιμετώπιση από το καταναλωτικό κοινό. Το  κτίριο των Παλαιών Ελαιοδεξαμενών του Ε.Ο.Σ.Σ., ένα από τα κτήρια του Συνεταιρισμού στο Καρλόβασι, θα τροποποιηθεί και θα εξοπλιστεί με τα κατάλληλα μηχανήματα ούτως ώστε να στεγάσει την νέα δραστηριότητα.

Το επιχειρηματικό σχέδιο περιλαμβάνει δαπάνες για την κτηριακή αναβάθμιση των εγκαταστάσεων, προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες του αποστακτηρίου. Έχουν προβλεφθεί όλες οι απαραίτητες εργασίες, ώστε να δημιουργηθεί ένας σύγχρονος χώρος παραγωγής, που θα πληροί όλες τις προϋποθέσεις υγιεινής και ασφάλειας για την παραγωγή του νέου προϊόντος, με σεβασμό στο περιβάλλον, στην παραδοσιακή τέχνη της απόσταξης και στους εργαζόμενους της μονάδας. Ο χώρος παραγωγής θα είναι προσβάσιμος για ΑΜΕΑ. Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου είναι 670.270,00€.

Οι κτηριακές εργασίες θα περιλαμβάνουν την κατασκευή βιομηχανικού δαπέδου, επιχρίσματα και επενδύσεις τοίχων, τοποθέτηση κουφωμάτων, κατασκευή πυράντοχης διπλής ψευδοροφής, υδραυλικές και ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις. Επίσης θα εγκατασταθεί θερμομόνωση των εξωτερικών επιφανειών των κτιριακών εγκαταστάσεων για την επίτευξη υψηλότερου συντελεστή ενεργειακής απόδοσης σε σχέση με τα ελάχιστα προβλεπόμενα στο ισχύον θεσμικό εθνικό και ενωσιακό πλαίσιο. Προβλέπεται η δημιουργία wc προσωπικού – επισκεπτών καθώς και wc για εξυπηρέτηση ΑΜΕΑ.

Ο  μηχανολογικός εξοπλισμός θα περιλαμβάνει όλα τα απαιτούμενα μηχανήματα και εργαλεία για την απόσταξη και τη δημιουργία του τσίπουρου (οινοποιητές, δεξαμενές κτλ), συστήματα παρακολούθησης της παραγωγής, συστήματα ασφάλειας του κτηρίου, εγκατάσταση πυρασφάλειας.  Η όλη διαδικασία παραγωγής θα πιστοποιηθεί μέσω του Συστήματος Διαχείρισης Ασφάλειας Τροφίμων ISO 22000:2018. Για προβολή και προώθηση του νέου προϊόντος θα δημιουργηθεί νέο αναγνωρίσιμο σήμα και αντίστοιχα έντυπα προβολής. Την υποβολή της ένταξης στήριξης και την ορθή υλοποίηση του επενδυτικού σχεδίου θα την αναλάβει εξειδικευμένη εταιρεία συμβούλων.

Η ΕΠΕΝΔΥΣΗ ΥΛΟΠΟΙΕΙΤΑΙ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ ΑΝΑΚΑΜΨΗΣ ΚΑΙ ΑΝΘΕΚΤΙΚΟΤΗΤΑΣ «ΕΛΛΑΔΑ 2.0», ΜΕ ΤΗΝ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ – NextGenerationEU

ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΜΟΝΑΔΑΣ ΑΠΟΣΤΑΞΗΣ ΚΑΙ ΠΟΤΟΠΟΙΙΑΣ