ΑΡΧΕΓΟΝΑ ΣΑΜΙΩΤΙΚΑ ΕΔΑΦΗ ΚΑΙ ΕΜΒΛΗΜΑΤΙΚΟΙ ΠΑΡΑΓΩΓΟΙ

Ο Οινοποιητικός Συνεταιρισμός Σάμου, αναγνωρίζοντας την αξία του μεγάλου οινικού παρελθόντος  της Σάμου, της αμπελουργικής παράδοσης και της αδιαμφισβήτητης πολιτιστικής παρακαταθήκης, αναδεικνύει την ιστορικότητα του σαμιακού αμπελώνα και τιμά κάθε χρόνο ξεχωριστά, έναν από τους εμβληματικούς αμπελουργούς του, στους οποίους η γνώση της αμπελοκαλλιέργειας μεταφέρεται από γενιά σε γενιά. Με αίσθηση της μεγάλης ευθύνης να προστατεύσει και να προάγει αυτήν ακριβώς την πατρογονική κληρονομιά, δημιούργησε και κυκλοφορεί έναν ιδιαίτερα προικισμένο οίνο με την ονομασία «Αρχέγονα Εδάφη».

ΑΡΧΕΓΟΝΑ ΕΔΑΦΗ, ΕΣΟΔΕΙΑ 2022, ΑΜΠΕΛΩΝΑΣ ΣΤΗ ΘΕΣΗ ΜΟΥΖΑΚΙΑ

Στους αμπελώνες  των «Αρχέγονων  Εδαφών» της Σάμου

Στην κεντρική Σάμο, μετά το ορεινό χωριό Πύργος, ακολουθώντας ανηφορική διαδρομή μισής ώρας  φτάνουμε σε υψόμετρο 711 μ. στις  νοτιοδυτικές παρυφές του όρους «Άμπελος». Η περιοχή ονομάζεται από τους ντόπιους  «Μουζάκια» κι εκεί εκτείνονται κάποιοι από τους πιο εντυπωσιακούς αμπελώνες του νησιού. Είναι δύσκολο να τους περιγράψεις αν δεν δεις με τα ίδια σου τα μάτια, στα άγονα εδάφη της περιοχής τα αμπέλια με τόσο μεγάλες κλίσεις που έμοιαζαν κυριολεκτικά να αιωρούνται στην κορυφή κάθε υψώματος, θυμίζοντας αετοφωλιές. Ορισμένα από αυτά ήταν λες και προσεύχονταν ή ήθελαν να αγγίξουν τον ουρανό…

Πεζούλες ξερολιθιάς, κλήματα σε μορφή κύπελλου, παλαιοί αμπελώνες, υπεραιωνόβιοι και αυτόριζοι, που ομοιάζουν με μεγάλα κούτσουρα. Ευτυχώς, λόγω του απομονωμένου γεωφυσικού ανάγλυφου η φυλλοξήρα δεν μπόρεσε να τα αγγίξει στη μεγάλη καταστροφή του 1890. Εδάφη σχιστολιθικά  που οι ντόπιοι ονομάζουν «καγιές», από μίγμα αργιλικών ορυκτών με μικροσκοπικούς κόκκους χαλαζία, ένας συνδυασμός που συντελεί στην υψηλή ποιότητα του Μοσχάτου σταφυλιού και αναμφίβολα χαρακτηρίζει τον τόπο ως «ευλογημένο».

Βλέποντας την παράδοση και την τέχνη της αμπελοκαλλιέργειας να μεταλαμπαδεύονται από γενιά σε γενιά, συνεχίζοντας να αποτελεί δείγμα νοικοκυροσύνης,  μας δίνει ελπίδα για τη διατήρησή της και στο μέλλον.

Σε κάθε περίπτωση αυτό το οποίο νιώθεις  σε αυτούς τους ιστορικούς αμπελώνες είναι η δύναμη και η ενέργεια της φύσης, μια αέναη πραγματικότητα, η οποία υπήρχε και θα συνεχίσει να υπάρχει. Και αυτό είναι πραγματικά ένα μοναδικό συναίσθημα.

Κάπου μέσα στο λαχάνιασμα του υψομέτρου και των απότομων κλίσεων, στεκόμαστε για λίγο να πάρουμε μια ανάσα και να καταλάβουμε τι συμβαίνει γύρω μας. Αντιλαμβανόμαστε την αξία των ανθρώπων, όπως αυτά τα νέα παιδιά  που παρέλαβαν τη σκυτάλη του αμπελουργού και αποφάσισαν να αφιερώσουν τη ζωή τους στο να διατηρήσουν παραδόσεις και αξίες αιώνων.

Η ορεινή αυτή περιήγηση συνεχίστηκε μέσα από μια περιοχή όπου τα αμπέλια σε κυκλώνουν από παντού και γινόμαστε κοινωνοί της μεγαλύτερης ιεροτελεστίας από αρχαιοτάτων χρόνων, αυτής του τρύγου. «Το καλό κρασί» έλεγαν οι παλιοί «φτιάχνεται στο αμπέλι» και είχαν απόλυτο δίκιο. Το κρασί έχει τη γεύση του αμπελώνα, του terroir, αυτό κάνει τη διαφορά, σμιλεύει τα χαρακτηριστικά του οίνου, τον πλάθει.

Η επιτυχία των «Αρχέγονων Εδαφών» 2022 του Συνεταιρισμού της Σάμου, είναι πως όταν γεύεσαι τη μεστή γεύση τους είναι σα να δαγκώνεις μια ρώγα φρέσκου και ώριμου μοσχάτου σταφυλιού. Αυτό είναι και το μεγάλο μυστικό της ποιότητας των «Αρχέγονων Εδαφών».

ΑΡΧΕΓΟΝΑ ΕΔΑΦΗ – ΕΣΟΔΕΙΑ 2021- ΑΜΠΕΛΩΝΑΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ

Τα «Αρχέγονα Εδάφη» εσοδείας 2021, προέρχονται από τον πατρογονικό, ορεινό αμπελώνα Βασιλείου που εκτείνεται στην περιοχή «Προσήλια» Πλατάνου. Η επιλογή των σταφυλιών έγινε με τη συμμετοχή όλης της οικογένειας και χειρωνακτικό τρύγο κατά τις πρώτες πρωϊνές ώρες. Ο αμπελώνας έχει βορειοδυτική έκθεση, σε υψόμετρο 670 μέτρων, με εδάφη όξινα, χαλικώδη και σχιστολιθικά.

Ο παραγωγός Νικόλαος Βασιλείου καλλιεργεί από παιδί τα «Αρχέγονα Εδάφη» της οικογένειάς του, με μια αξιοθαύστη αλληλουχία των γενεών αμπελοκαλλιέργειας παλαιών κλημάτων του σαμιώτικου μοσχάτου που ξεκίνησε με τον προπάππου και τον παππού του, συνεχίστηκε με τον πατέρα του και τον ίδιον, ενώ περνά πλέον στο γιό του Σταμάτη και στα εγγόνια του. Ο πιο μικρός, ο 14χρονος Κωστής δηλώνει σθεναρά: «Ό,τι κι αν κάνω στη ζωή μου, τα αμπελοτόπια του παππού μου δεν θα τα εγκαταλείψω!»

ΑΡΧΕΓΟΝΑ ΕΔΑΦΗ – ΕΣΟΔΕΙΑ 2020- ΑΜΠΕΛΩΝΑΣ ΣΟΦΟΥΛΗ

Από τις πατρογονικές ορεινές πεζούλες της Σάμου με το μικρόρωγο μοσχάτο σταφύλι, κάθε χρόνο επιλέγεται ένας εμβληματικός οινοκαλλιεργητής που το σύνολο της παραγωγής του “δημιουργεί” ένα ξεχωριστό κρασί με την ταυτότητα της παράδοσης, του καθημερινού μόχθου, της προηγμένης οινοποίησης.