ΑΡΧΕΓΟΝΑ ΣΑΜΙΩΤΙΚΑ ΕΔΑΦΗ ΚΑΙ ΕΜΒΛΗΜΑΤΙΚΟΙ ΠΑΡΑΓΩΓΟΙ

Ο Οινοποιητικός Συνεταιρισμός Σάμου, αναγνωρίζοντας την αξία του μεγάλου οινικού παρελθόντος  της Σάμου, της αμπελουργικής παράδοσης και της αδιαμφισβήτητης πολιτιστικής παρακαταθήκης, αναδεικνύει την ιστορικότητα του σαμιακού αμπελώνα και τιμά κάθε χρόνο ξεχωριστά, έναν από τους εμβληματικούς αμπελουργούς του, στους οποίους η γνώση της αμπελοκαλλιέργειας μεταφέρεται από γενιά σε γενιά. Με αίσθηση της μεγάλης ευθύνης να προστατεύσει και να προάγει αυτήν ακριβώς την πατρογονική κληρονομιά, δημιούργησε και κυκλοφορεί έναν ιδιαίτερα προικισμένο οίνο με την ονομασία «Αρχέγονα Εδάφη».

ΑΡΧΕΓΟΝΑ ΕΔΑΦΗ – ΕΣΟΔΕΙΑ 2021- ΑΜΠΕΛΩΝΑΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ

Τα «Αρχέγονα Εδάφη» εσοδείας 2021, προέρχονται από τον πατρογονικό, ορεινό αμπελώνα Βασιλείου που εκτείνεται στην περιοχή «Προσήλια» Πλατάνου. Η επιλογή των σταφυλιών έγινε με τη συμμετοχή όλης της οικογένειας και χειρωνακτικό τρύγο κατά τις πρώτες πρωϊνές ώρες. Ο αμπελώνας έχει βορειοδυτική έκθεση, σε υψόμετρο 670 μέτρων, με εδάφη όξινα, χαλικώδη και σχιστολιθικά.

Ο παραγωγός Νικόλαος Βασιλείου καλλιεργεί από παιδί τα «Αρχέγονα Εδάφη» της οικογένειάς του, με μια αξιοθαύστη αλληλουχία των γενεών αμπελοκαλλιέργειας παλαιών κλημάτων του σαμιώτικου μοσχάτου που ξεκίνησε με τον προπάππου και τον παππού του, συνεχίστηκε με τον πατέρα του και τον ίδιον, ενώ περνά πλέον στο γιό του Σταμάτη και στα εγγόνια του. Ο πιο μικρός, ο 14χρονος Κωστής δηλώνει σθεναρά: «Ό,τι κι αν κάνω στη ζωή μου, τα αμπελοτόπια του παππού μου δεν θα τα εγκαταλείψω!»

ΑΡΧΕΓΟΝΑ ΕΔΑΦΗ – ΕΣΟΔΕΙΑ 2020- ΑΜΠΕΛΩΝΑΣ ΣΟΦΟΥΛΗ

Από τις πατρογονικές ορεινές πεζούλες της Σάμου με το μικρόρωγο μοσχάτο σταφύλι, κάθε χρόνο επιλέγεται ένας εμβληματικός οινοκαλλιεργητής που το σύνολο της παραγωγής του “δημιουργεί” ένα ξεχωριστό κρασί με την ταυτότητα της παράδοσης, του καθημερινού μόχθου, της προηγμένης οινοποίησης.