Ενιαίος Οινοποιητικός Αγροτικός Συνεταιρισμός Σάμου.

  • Ελληνικα

    ΕΣΠΑ ΜΠΑΝΕΡ

    Ε.Ο.Σ.Σ.
    • Αρχική
    • Ε.Ο.Σ. Σάμου
      • Ε.Ο.Σ. Σάμου
      • Μέλη – Διοικητικό Συμβούλιο
      • Ο Συνεταιρισμός
      • Οινοποιείο & Μουσείο Σαμιακού Οίνου
      • Πιστοποιήσεις & Βραβεύσεις
      • Αμπελώνας
      • Φωτογραφικό υλικό
    • Οίνοι
      • Γλυκείς Οίνοι
        • Samos Grand Cru
        • Samos Vin Doux
        • Samos Anthemis
        • Samos Nectar
        • Samos 1963
        • Samos Φυλλάς
        • Εκκλησιαστικός οίνος
      • Ημίξηροι Οίνοι
      • Ξηροί Οίνοι
        • Μοσχάτο Άσπρο
        • Ψηλές Κορφές
        • Samena
      • Φυσικοί Οίνοι
        • Άθικτος Οίνος «Προφήτης»
        • Άθικτος Οίνος «Βουνίτης»
        • Άθικτος Οίνος «Ερημίτης»
      • Ιστορικοί Οίνοι
        • Αρχέγονα Εδάφη
        • Αρχέγονα Εδάφη Εσοδείας 2022
        • Αρχέγονα Εδάφη Εσοδείας 2021
        • Αρχέγονα Εδάφη Εσοδείας 2020
    • R&D
      • ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΜΟΝΑΔΑΣ ΑΠΟΣΤΑΞΗΣ ΚΑΙ ΠΟΤΟΠΟΙΙΑΣ
      • NUTRIWINE
      • PREC-WINE-FARM
    • Νέα
    • Επικοινωνία
      • Δίκτυο Αντιπροσώπων
      • Ο Λογαριασμός μου
    • ΜΟΥΣΕΙΟ ΟΙΝΟΥ
      • Οπτικοακουστικές Ξεναγήσεις

    ΝΗΣΙΩΤΙΚΟ ΤΣΟΥΚΑΛΙ ΚΑΙ ΣΑΜΙΩΤΙΚΟ ΚΡΑΣΙ

    jimfek
    Ιούν 30, 2017 Εκδηλώσεις 0 Comment

    «…η καρδιά μου είναι τώρα ένα φαρδύ χωματένιο τσουκάλι/ που μπήκε πολλές φορές στη φωτιά/που μαγέρεψε χιλιάδες φορές για τους φτωχούς/για τους ξωμάχους, για τους περατάρηδες/ για τους εργάτες και για τις πικρές μανάδες τους/ για τον πεινασμένον ήλιο, για τον κόσμο/ -ναι, για όλο τον κόσμο-/ένα φτωχό, καπνισμένο, μαυρισμένο τσουκάλι/που κάνει καλά τη δουλειά του…» (Γιάννης Ρίτσος)

    Σε ένα πολυθεματικό τριήμερο γεμάτο παραδοσιακά προϊόντα, οινογευσία και γαστρονομία συμμετείχε με επιτυχία ο Ενιαίος Οινοποιητικός Αγροτικός Συνεταιρισμός της Σάμου. Ξεκίνησε σα μια πρώτη προσπάθεια σύνδεσης των τοπικών προϊόντων με το οινογαστρονομικό προφίλ του νησιού και την τουριστική προσέλκυση, αλλά από την πρώτη κιόλας ημέρα μετατράπηκε σε μια πραγματική γιορτή της σαμιώτικης παραγωγής, με το «τσουκάλι» της παράδοσης να γεμίζει ευωδιές και γεύσεις!
    ΝΗΣΙΩΤΙΚΟ ΤΣΟΥΚΑΛΙ ΚΑΙ ΣΑΜΙΩΤΙΚΟ ΚΡΑΣΙ

    Σε αυτό συντέλεσαν αποφασιστικά οι διοργανωτές, η Αντιπεριφέρεια Σάμου, το Επιμελητήριο και ο Εμπορικός Σύλλογος Σάμου, αλλά και ο ΕΟΣ Σάμου, οι 30 Σαμιώτες παραγωγοί που έκθεσαν τα προϊόντα τους, ο κόσμος που με την παρουσία του στήριξε την προσπάθεια, αλλά και οι ισχυρές παρουσίες προσωπικοτήτων που έδωσαν με τις εισηγήσεις τους βαρύνουσα σημασία στα εκλεκτά προϊόντα της Σαμιακής γης:

    Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αρχιμαγείρων Ελλάδος Μίλτος Καρούμπας,αναφέρθηκε με ιδιαίτερα γλαφυρό τρόπο για «το μέλι και τα παράγωγά του» χαρακτηρίζοντας τον ως «έναν πραγματικό διατροφικό θησαυρό».

    Ο πρόεδρος του Chef’s Club Greece Τάσος Πρωτοψάλτης, executive pastry chef, μίλησε για το λάδι και τη σημασία του στη διατήρηση της υγείας ενώ έδωσε καίριες συμβουλές στους γονείς σχετικά με την παιδική διατροφή.
    ΝΗΣΙΩΤΙΚΟ ΤΣΟΥΚΑΛΙ ΚΑΙ ΣΑΜΙΩΤΙΚΟ ΚΡΑΣΙ

    Ο αναδειχθείς ως «ο καλύτερος οινοχόος της Ελλάδος για το 2016» Άρης Σκλαβενίτης ο οποίος και χαρακτηρίζεται ως «φαβορί» της πατρίδας μας στον Παγκόσμιο Διαγωνισμό Οινοχόων 2017 στο Bordeaux Γαλλίας, αναφέρθηκε διεξοδικά στα πολύ ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του «Άσπρου Μοσχάτου», την εκπληκτική αυτή ποικιλία που δίνει στα κρασιά του ΕΟΣ Σάμου με τα 83 χρόνια ιστορικής διαδρομής, τον ισχυρό τους αρωματικό χαρακτήρα και την απαράμιλλη γεύση ποιότητας η οποία τα έχει φέρει στην κορυφή των διεθνών βραβεύσεων. Ο διακεκριμένος οινοχόος έδωσε συμβουλές στους επαγγελματίες σχετικά με τη σημασία ενός «καλού εμφιαλωμένου κρασιού» στην εστίαση και την ψυχαγωγία, αλλά και την προσλαμβάνουσα αξία των εκλεκτών σαμιακών οίνων στην εδραίωση της οινογαστρονομικής ταυτότητας της περιοχής μας.
    ΝΗΣΙΩΤΙΚΟ ΤΣΟΥΚΑΛΙ ΚΑΙ ΣΑΜΙΩΤΙΚΟ ΚΡΑΣΙ

    Ακόμη, μίλησε για την ιστορικότητα και ποιότητα που έχει το «Σαμιώτικο Ούζο» και ο «Πράμνειος Οίνος» Ικαρίας, ενώ δεν παρέλειψε να σχολιάσει την ανοδική πορεία των λικέρ αλλά και τις συνδέσεις της οινικής παραγωγής με τον τόπο, τη γαστρονομία και τον τουρισμό.

    Η αρχισυντάκτρια ενημερωτικών εκπομπών και δημοσιογράφος Ολυμπιάδα Μαρία Ολυμπίτη, με τον δικό της ιδιαίτερο τρόπο έκφρασης, «μας κέρασε» γεύσεις και αρώματα από τη σαμιακή γη, μιλώντας για «τα οφέλη των βοτάνων στον οργανισμό μας». Η κα Ολυμπίτη δήλωσε πόσο περήφανη νοιώθει για τη σύνδεση των φυσικών πόρων της νησιωτικής γης με τη σύγχρονη διατροφική προσέγγιση, ενώ δεν παρέλειψε να εκφράσει την επιθυμία της να αφιερώσει μία της εκπομπή στο σαμιώτικο κρασί του ΕΟΣ Σάμου με τη διαδρομή δεκαετιών και την Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης.
    ΝΗΣΙΩΤΙΚΟ ΤΣΟΥΚΑΛΙ ΚΑΙ ΣΑΜΙΩΤΙΚΟ ΚΡΑΣΙ

    Ο executive chef και παγκόσμιος κριτής γαστρονομίας W.A.C.S Βαγγέλης Μπιλιμπάς, δημιούργησε επί σκηνής εμπνευσμένες συνταγές με οίνους του ΕΟΣ Σάμου και όλα σχεδόν τα τοπικά προϊόντα:

    -Μπαρμπουνάκια γεμιστά με μεθυσμένο από «Aegean Breeze» ραγού γαρίδας, πουρέ σελινόριζας με φύκια και τζιλαδιά.
    ΝΗΣΙΩΤΙΚΟ ΤΣΟΥΚΑΛΙ ΚΑΙ ΣΑΜΙΩΤΙΚΟ ΚΡΑΣΙ

    -Χοιρινό φιλέτο γεμιστό με γραβιέρα Σάμου και μαριναρισμένο με οινολάσπη, μαζί με πατάτες ψημένες σε μήτρα οινολάσπης, σάλτσα κολοκύθας με κάρυ και χαβιάρι από πετιμέζι.
    ΝΗΣΙΩΤΙΚΟ ΤΣΟΥΚΑΛΙ ΚΑΙ ΣΑΜΙΩΤΙΚΟ ΚΡΑΣΙ

    -Μαύρο κοτόπουλο με σάλτσα ξηρού λευκού μοσχάτου «Ψηλές Κορφές» με μαύρο σκόρδο, σκιουφιχτά με πέστο σαλιγκαριού και σφαίρες από κατσικίσιο βοτανοτύρι.

    -Χταπόδι με Samos Anthemis, σαλάτα μεσκλάν με αμπελοφάσουλα και φιλέτα πορτοκαλιού, τουίλ από παντζάρι και πέρλες από παλαιωμένο ξύδι Σάμου.

    -Αποδομημένο «Τιραμισού» με τυρόγαλο Σάμου και Samos Grand Cru, ακανές και χαβιάρι από μέλι.
    ΝΗΣΙΩΤΙΚΟ ΤΣΟΥΚΑΛΙ ΚΑΙ ΣΑΜΙΩΤΙΚΟ ΚΡΑΣΙ

    Ο executive chef και καθηγητής Γαστρονομίας στο Δ ΙΕΚ Σάμου Ασλάνης Παντερλής  παρουσίασε πρωτοποριακές συνταγές δημιουργικής κουζίνας με σαμιώτικο κρασί  και είδη της τοπικής παραγωγής:

    -Burger θαλασσινών με βάση μπριός, άρωμα από μελάνι σουπιάς με αλμύρα θάλασσας τοματάκι Σάμου και καπάκι μπριος με πουρέ αβοκάντο.
    ΝΗΣΙΩΤΙΚΟ ΤΣΟΥΚΑΛΙ ΚΑΙ ΣΑΜΙΩΤΙΚΟ ΚΡΑΣΙ

    -Αρνάκι γεμιστό με ανθότυρο και ρόκα, τυλιγμένο με ελαστικ σύκου αρωματισμένου με Αegean Breeze.

    -Φιλέτο καρπουζιού αρωματισμένο σε μαρινάδα με βότανα Σάμου και γλυκό κρασί Grand Cru.
    ΝΗΣΙΩΤΙΚΟ ΤΣΟΥΚΑΛΙ ΚΑΙ ΣΑΜΙΩΤΙΚΟ ΚΡΑΣΙ

    -Φιλέτο μόσχου καθισμένο πάνω σε κρεβάτι τηγανιτού τραχανά παναρισμένου με ξηρούς καρπούς και σάλτσα ψητού, αρωματισμένου με ημίξηρο ροζέ Selana και αφρό μοσχολέμονου.

    Γαστρονομικές δημιουργίες με βάση το ούζο, το μέλι και τα λικέρ παρουσιάστηκαν από την πρωτεργάτιδα του Tinos Food Festival, Αλεξάνδρα Μαγκλή, ενώ με τη βοήθεια της δημοσιογράφου Ολυμπιάδας Ολυμπίτη, η νέα και ταλαντούχος Φωτεινή Φουρτούνηαξιοποίησε μαγειρικά τα περισσότερα από τα ντόπια βότανα.
    ΝΗΣΙΩΤΙΚΟ ΤΣΟΥΚΑΛΙ ΚΑΙ ΣΑΜΙΩΤΙΚΟ ΚΡΑΣΙ

    Ο bartender Ιωακείμ Ζαβουδάκης, που το 2016 συγκαταλέχθηκε μεταξύ των 12 καλύτερων bartender στην Ελλάδα στην κατηγορία classic cocktail δημιούργησε το «Samos Muscat Mystery» με βάση το Samos Vin Doux και το «Anthemis Revolution»το οποίο και προσφέρθηκε σε πλήθος κόσμου.
    ΝΗΣΙΩΤΙΚΟ ΤΣΟΥΚΑΛΙ ΚΑΙ ΣΑΜΙΩΤΙΚΟ ΚΡΑΣΙ

    Ξεχωριστή στιγμή του φεστιβάλ, αποτέλεσε η βράβευση από τον Αντιπεριφερειάρχη Σάμου Νίκο Κατρακάζο  του Master Chef 2017 Σαμιώτη Λάμπρου Βακιάρου, ο οποίος και δημιούργησε αποκλειστικά για την εκδήλωση μια αποδομημένη εκδοχή της σαμιώτικης «γιορτής», που προσφέρεται κατά παράδοση στα πανηγύρια και περιλαμβάνει κατσικάκι, σαμιώτικα κρεμμύδια και σπασμένο σιτάρι. Καταχειροκροτήθηκεαπό τον κόσμο και πολυφωτογραφήθηκε ανάμεσα στους πολλούς και αγαπημένους του  φίλους και συγγενείς, αλλά και ανθρώπους που ήθελαν απλά να τον συγχαρούν.
    ΝΗΣΙΩΤΙΚΟ ΤΣΟΥΚΑΛΙ ΚΑΙ ΣΑΜΙΩΤΙΚΟ ΚΡΑΣΙ

    Μια συνοπτική αναφορά στα εξαιρετικής ποιότητας τοπικά προϊόντα αλλά και την ιστορική και οικονομική τους σημασία έκανε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αρχιμαγείρων Ελλάδος Μίλτος Καρούμπας, ο οποίος μαζί με τον πρόεδρο του Chef’s Club Greece Τάσο Πρωτοψάλτη απένειμαν την «ύψιστη τιμητική διάκριση για την πολυετή προσφορά στην ελληνική γαστρονομία» στον υπεύθυνο Chef του παραρτήματος της Λέσχης Αρχιμαγείρων στη Σάμο, Βαγγέλη Μπιλιμπά. Ακόμη, απένειμαν τιμητικό έπαινο στον Αντιπεριφερειάρχη Σάμου Νίκο Κατρακάζο για την ουσιαστική συμβολή του στην προώθηση δράσεων που σχετίζονται με την ταυτοποίηση της γαστρονομίας του τόπου.

    ΝΗΣΙΩΤΙΚΟ ΤΣΟΥΚΑΛΙ ΚΑΙ ΣΑΜΙΩΤΙΚΟ ΚΡΑΣΙ

    Δήλωσαν ενθουσιασμένοι από τις πεζούλες ξερολιθιάς, τα αμπελοτόπια, τους οίνους που δοκίμασαν αλλά και το Μουσείο Οίνου. Απένειμαν στο Μοσχάτο Σάμου και τον ΣΑΜΙΩΤΗ ΑΜΠΕΛΟΥΡΓΟ την ύψιστη τιμητική διάκριση για μια πορεία ποιότητας και εγνωσμένης αξίας των πολυβραβευμένων κρασιών που παράγονται από τον ΕΟΣΣ, εξαίροντας τις πολλαπλές διεθνείς διακρίσεις, την ισχυροποίηση της αναγνωρισιμότητας και τη διαρκή ποιοτική αναβάθμιση των οινικών προϊόντων  που προάγουν την οινογαστρονομική ταυτότητα της Ελλάδος.
    ΝΗΣΙΩΤΙΚΟ ΤΣΟΥΚΑΛΙ ΚΑΙ ΣΑΜΙΩΤΙΚΟ ΚΡΑΣΙ

    «Κατορθώσαμε, χάρη στις προσπάθειες της τοπικής κοινωνίας, να οργανώσουμε με επιτυχία ένα τριήμερο γεμάτο παράδοση, οινογευσία και γαστρονομία με στόχο αυτά να αποτελέσουν -εκτός των άλλων- και συγκριτικά πλεονεκτήματα τουριστικής επισκεψιμότητας. Αυτά είναι τα στοιχεία που διαφοροποιούν και προσδιορίζουν τη Σάμο, αυτά «ξεδιπλώνουν» τη νέα και σύνθετη πολιτιστική και τουριστική της εικόνα…» σχολίασε ο Αντιπεριφερειάρχης Νίκος Κατρακάζος.

    ΣΑΜΟΣ: ΒΡΑΔΙΑ COCKTAILS αλά… MASTER CHEFPrevious post
    ΣΑΜΟΣ: «…φέρει και ορνίθων γάλα…»Next post

    ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

    Γραμματεία: Τηλ. 22730-87510 Fax. 22730.23907
    Αγορά Εσωτερικού: Τηλ: 22730 87510, εσωτ. 539 - 694 0273831
    Αγορά Εξωτερικού: Τηλ: 22730 87510, εσωτ. 537
    Τμήμα Marketing: Τηλ: 22730 87510 εσωτ. 538

    Διεύθυνση: Ενιαίος Οινοποιητικός Αγροτικός Συνεταιρισμός Σάμου
    Μαλαγάρι, 83100, Σάμος

    Email: Κεντρικό: info@samoswine.gr
    Αγορά Εσωτερικού: frantzis@samoswine.gr
    Αγορά Εξωτερικού: ftenogiannis@samoswine.gr
    Τμήμα Marketing: marketing.samoswine@gmail.com

    ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΑΝΑΦΟΡΩΝ & ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΩΝ

    Νέα & Ανακοινώσεις

    • Αιτήσεις αποζημίωσης ΕΛΓΑ από χαλαζόπτωση
      Αιτήσεις αποζημίωσης ΕΛΓΑ από χαλαζόπτωση
    • ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ 10ης Τακτικής Γενικής Συνέλευσης των μελών του ΕΝΙΑΙΟΥ ΟΙΝ/ΚΟΥ ΑΓΡΟΤΙΚΟΥ ΣΥΝ/ΣΜΟΥ ΣΑΜΟΥ
      ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ 10ης Τακτικής Γενικής Συνέλευσης των μελών του ΕΝΙΑΙΟΥ ΟΙΝ/ΚΟΥ ΑΓΡΟΤΙΚΟΥ ΣΥΝ/ΣΜΟΥ ΣΑΜΟΥ
    • Οινοποιητικός Συνεταιρισμός Σάμου: 90 χρόνια ιστορίας – Περισσότερα από 900 διεθνή βραβεία
      Οινοποιητικός Συνεταιρισμός Σάμου: 90 χρόνια ιστορίας – Περισσότερα από 900 διεθνή βραβεία

    ΜΟΥΣΕΙΟ ΟΙΝΟΥ 2025-2026

    Το Μουσείο Οίνου του ΕΟΣ Σάμου, ανοίγει τις πόρτες του στις 26 Μαρτίου 2025

    Παρέχεται επίσης μία φυσική ξενάγηση καθημερινά στις 12:00, στην αγγλική γλώσσα κάθε Τρίτη και Πέμπτη και στα ελληνικά κάθε Τετάρτη και Παρασκευή. Για την καλύτερη εξυπηρέτηση των επισκεπτών, γίνονται προκρατήσεις στο τηλ. 22730.87510 εσωτ. 538

    Για αγορές κρασιών, μπορείτε να εξυπηρετείστε στο Οινοποιεία Μαλαγαρίου και Καρλοβάσου.

    Logo footer

    Ενιαίος Οινοποιητικός Αγροτικός Συνεταιρισμός Σάμου

    ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ & ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΤΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ

    facebooktwitterinstagramgoogle plus
    Copyright © 2017 Design - Development, SEO, Marketing by Fekas Brothers Investing & e-commerce Group . All Rights Reserved Logo footer
    ΜΕΓΑΛΟ ΚΕΙΜΕΝΟ
    Accessibility by WAH