ΜΕΓΑΛΟ ΚΕΙΜΕΝΟ
Accessibility by WAH

Ενιαίος Οινοποιητικός Αγροτικός Συνεταιρισμός Σάμου.

  • Ελληνικα

    ΕΣΠΑ ΜΠΑΝΕΡ

    Ε.Ο.Σ.Σ.
    • Αρχική
    • Ε.Ο.Σ. Σάμου
      • Ε.Ο.Σ. Σάμου
      • Μέλη – Διοικητικό Συμβούλιο
      • Ο Συνεταιρισμός
      • Οινοποιείο & Μουσείο Σαμιακού Οίνου
      • Πιστοποιήσεις & Βραβεύσεις
      • Αμπελώνας
      • Φωτογραφικό υλικό
    • Οίνοι
      • Γλυκείς Οίνοι
        • Samos Grand Cru
        • Samos Vin Doux
        • Samos Anthemis
        • Samos Nectar
        • Samos 1963
        • Samos Φυλλάς
        • Εκκλησιαστικός οίνος
      • Ημίξηροι Οίνοι
      • Ξηροί Οίνοι
        • Μοσχάτο Άσπρο
        • Ψηλές Κορφές
        • Samena
      • Φυσικοί Οίνοι
        • Άθικτος Οίνος «Προφήτης»
        • Άθικτος Οίνος «Βουνίτης»
        • Άθικτος Οίνος «Ερημίτης»
      • Ιστορικοί Οίνοι
        • Αρχέγονα Εδάφη
        • Αρχέγονα Εδάφη Εσοδείας 2022
        • Αρχέγονα Εδάφη Εσοδείας 2021
        • Αρχέγονα Εδάφη Εσοδείας 2020
    • R&D
      • ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΜΟΝΑΔΑΣ ΑΠΟΣΤΑΞΗΣ ΚΑΙ ΠΟΤΟΠΟΙΙΑΣ
      • NUTRIWINE
      • PREC-WINE-FARM
    • Νέα
    • Επικοινωνία
      • Δίκτυο Αντιπροσώπων
      • Ο Λογαριασμός μου
    • ΜΟΥΣΕΙΟ ΟΙΝΟΥ
      • Οπτικοακουστικές Ξεναγήσεις

    Το σαμιώτικο πατητήρι – Ο «ληνός»

    jimfek
    Σεπ 22, 2017 Άρθρα & Ειδήσεις 0 Comment

    Αυτήν την εποχή  τα πατητήρια βρίσκονται σε πλήρη επιχειρησιακή δράση. Ο χρυσός μούστος ρέει στα «πολύμνια» και ετοιμάζεται για τα βαρέλια. Η πρώτη «βράση» στα «πρώιμα» έχει ήδη αρχίσει.

    Το σαμιώτικο πατητήρι – Ο «ληνός»
    ΠΑΛΙΑ ΠΑΤΗΤΗΡΙΑ

    Κοφτήρια και πιεστήρια δουλεύουν πυρετωδώς. Μια ευχάριστη διαδικασία όπου η παράδοση συναντάει την πιο σύγχρονη τεχνολογία. Τα σταφύλια μαζεύονται και στοιβάζονται στην άκρη του αμπελιού κοντά στο πατητήρι, όπου λιάζονται στον ήλιο λίγες μέρες και μετά «κόβονται» στο κοφτήριο και μπαίνουν στα πιεστήρια.

    Το σαμιώτικο πατητήρι – Ο «ληνός»
    ΤΑ ΣΤΑΦΥΛΙΑ ΚΟΒΟΝΤΑΙ
    Το σαμιώτικο πατητήρι – Ο «ληνός»
    ΣΩΡΟΣ ΣΤΗΝ ΑΚΡΗ ΤΟΥ ΑΜΠΕΛΙΟΥ

    Ο μούστος αφού «γραδαριστεί» και επιτευχθεί ο επιθυμητός βαθμός, μπαίνει σε δοχεία για τη μεταφορά στο κατώι του σπιτιού όπου τα βαρέλια καλοπλυμένα και «στοφαρισμένα»(καπνισμένα με θειάφι για απολύμανση) περιμένουν να κανακέψουν το νέο προϊόν.

    Το σαμιώτικο πατητήρι – Ο «ληνός»
    ΠΑΛΙΟ ΓΡΑΔΟ
    Το σαμιώτικο πατητήρι – Ο «ληνός»
    ΠΙΕΣΤΗΡΙΟ

    Τα πιο παλιά χρόνια, η μεταφορά γινόταν με τα «τουλούμια» ( «δερμάτια») και η ποσότητα υπολογίζονταν με τα «μέτρα», δηλαδή χάλκινα σκεύη με χερούλια, τέσσερα σε κάθε δερμάτι, οκτώ στο «γομάρι». Ένας κρατούσε το δερμάτι από το λαιμό όπου είχε τοποθετήσει το χωνί και ένας άλλος, γεμίζοντας το μέτρο με μούστο το άδειαζε ενώ μέτραγε φωναχτά:

    «ΕΝΑ πρίμο και καλό κατευόδιο

    ΔΥΟ τα μέτρα κι όσο θέλεις μέτρα…..

    ΤΡΙΑ Αγιά Τριάδα

    ΤΕΣΣΕΡΑ Σταυρός….»

    Το σαμιώτικο πατητήρι – Ο «ληνός»
    ΔΕΡΜΑΤΙΑ ΜΕ ΜΟΥΣΤΟ

    Και ακολουθούσαν σχόλια του τύπου: «…ου Νικουλάκ’ς ου Σταυρινός ποχει τς κόρες τσι μακρυές τς μακρουκότσανις αγκλιές» ή άλλα σατιρικά έμμετρα που προκαλούσαν γέλια και χαμόγελα παρά την κόπωση.

    «…ΠΕΝΤΕ πασά μου και λεβέντη

    ΕΞΙ καλοδιάφανο να τρέξει και να καλοταξιδέψει και στην πόλη να χωνέψει.

    ΕΠΤΑ επτάσανε χιλιάσανε κι απ το χωνί περάσανε.

    ΟΚΤΩ γομάρι κόψε αφεντικό…»

    Το σαμιώτικο πατητήρι – Ο «ληνός»
    ΔΕΡΜΑΤΙΑ ΠΟΥ ΣΤΡΑΓΓΙΖΟΥΝ

    Ο εργάτης έβγαζε το χωνί και με μια περίτεχνη κίνηση έδενε με σχοινί το στόμιο («γούλη») του δερματιού με ειδικό κόμπο ώστε και ασφαλές να είναι και εύκολα να λυθεί όταν φτάσει στο βαρέλι.

    Το σαμιώτικο πατητήρι – Ο «ληνός»
    ΤΟ ΜΕΤΡΟ ΓΙΑ ΤΟ ΜΟΥΣΤΟ

    Οι μυρουδιές ανείπωτες, μεθυστικές που από μόνες τους φέρνουνε γέλια, χωρατά, πειράγματα. Ο μούστος άλλη μυρουδιά, τα τσίπουρα πιο έντονα, ο καπνός απ’ τα τσιγάρα, απ’ τη θράκα που ψήνανε τη ρέγκα για μεζέ, όλα ανάκατα.

    Το σαμιώτικο πατητήρι – Ο «ληνός»
    KIOYΠΙΑ

    «Καλόπιουτου κι τ’ χρόν’» οι ευχές συνόδευαν τον φρέσκο μούστο και ο ερχομός του στο σπίτι ήταν η αρχή μιας σειράς γευστικών δημιουργιών. Από τον πρώτο ασκό βάζανε μια ποσότητα σε ένα μεγάλο «χαρανί» και άναβαν οι φωτιές στα «πυρομάχια» και «κόβανε» το μούστο οι νοικοκυρές με στάχτη και τον ξαφρίζανε με ματσάκια βασιλικό. Βάζανε και το αλεύρι και όταν η μουσταλευριά ήταν έτοιμη την πασπαλίζανε με κομμένα καρύδια, σουσάμι και κανέλλα. Γεμίζανε πιάτα για να φαγωθεί φρέσκια στο σπίτι και κούπες για να μοιραστούν σε φίλους, γείτονες και φτωχούς πού δεν είχαν κτήματα. Γεμίζανε και ταβάδες που τους βάζανε στον ήλιο να ξεραθεί, να κοπεί σε ρομβοειδή κομμάτια, έδεσμα για τα νυχτέρια του χειμώνα. Άλλη μια ποσότητα μούστου έμπαινε σε ταψιά στον ήλιο να γίνει πετιμέζι να γεμίσουν τα βάζα, για να φτιαχτούν μουστοκούλουρα και άλειμμα στο ψωμί.

    Το σαμιώτικο πατητήρι – Ο «ληνός»
    ΚΡΑΣΟΚΑΝΑΤΕΣ

    Τα τσίπουρα, δηλαδή ότι έμενε από το πάτημα, έμπαιναν στο πολύμνι όπου με τον βρασμό και την προσθήκη αργότερα θαλασσινού νερού (που έδινε μια ιδιαίτερη γεύση) θα μπαίνανε στο «ρακοκάζανο» για να βγει η μυρωδάτη σούμα.

    Το σαμιώτικο πατητήρι – Ο «ληνός»
    ΣΤΑΦΥΛΙΑ ΓΙΑ ΠΙΕΣΤΗΡΙΟ

    Στα βαρέλια λοιπόν ο μούστος άρχιζε να βράζει και μαζί άρχιζε η αντίστροφη μέτρηση και η προσμονή για την πρώτη δοκιμή, σε 45 μέρες περίπου. Σε τακτά διαστήματα γίνονταν το «βούλασμα» (ανακάτεμα του κρασιού) με ένα ειδικό εργαλείο τη «βουλαστήρα» και έλεγχος οπτικός και ακουστικός, ενώ η ανησυχία για κάποια ίσως αποτυχία δύσκολα κρυβόταν.

    Το σαμιώτικο πατητήρι – Ο «ληνός»
    ΒΟΥΛΑΣΤΗΡΑ
    Το σαμιώτικο πατητήρι – Ο «ληνός»
    H ΒΟΥΛΑΣΤΗΡΑ

    Μια δύσκολη αλλά ευχάριστη διαδικασία αυτή του «πατήματος», η οποία ως τις μέρες μας παραμένει ίδια, όπως και η λαχτάρα της πρώτης δοκιμής όταν ανοίγει το πρώτο γιοματάρι.

    Το σαμιώτικο πατητήρι – Ο «ληνός»
    ΠΑΛΙΟΣ ΛΗΝΟΣ

    Άντε και στην υγειά σας!

    (γράφει ο Γιώργος Διολέτης, υπάλληλος δήμου Σάμου)

    Τσελεμεντές και Σαμιώτικο κρασίPrevious post
    Γνωριμία με τον κόσμο των «Ψηλών Κορφών»Next post

    ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

    Γραμματεία: Τηλ. 22730-87510 Fax. 22730.23907
    Αγορά Εσωτερικού: Τηλ: 22730 87510, εσωτ. 539 - 694 0273831
    Αγορά Εξωτερικού: Τηλ: 22730 87510, εσωτ. 537
    Τμήμα Marketing: Τηλ: 22730 87510 εσωτ. 538

    Διεύθυνση: Ενιαίος Οινοποιητικός Αγροτικός Συνεταιρισμός Σάμου
    Μαλαγάρι, 83100, Σάμος

    Email: Κεντρικό: info@samoswine.gr
    Αγορά Εσωτερικού: frantzis@samoswine.gr
    Αγορά Εξωτερικού: ftenogiannis@samoswine.gr
    Τμήμα Marketing: marketing.samoswine@gmail.com

    ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΑΝΑΦΟΡΩΝ & ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΩΝ

    Νέα & Ανακοινώσεις

    • Αιτήσεις αποζημίωσης ΕΛΓΑ από χαλαζόπτωση
      Αιτήσεις αποζημίωσης ΕΛΓΑ από χαλαζόπτωση
    • ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ 10ης Τακτικής Γενικής Συνέλευσης των μελών του ΕΝΙΑΙΟΥ ΟΙΝ/ΚΟΥ ΑΓΡΟΤΙΚΟΥ ΣΥΝ/ΣΜΟΥ ΣΑΜΟΥ
      ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ 10ης Τακτικής Γενικής Συνέλευσης των μελών του ΕΝΙΑΙΟΥ ΟΙΝ/ΚΟΥ ΑΓΡΟΤΙΚΟΥ ΣΥΝ/ΣΜΟΥ ΣΑΜΟΥ
    • Οινοποιητικός Συνεταιρισμός Σάμου: 90 χρόνια ιστορίας – Περισσότερα από 900 διεθνή βραβεία
      Οινοποιητικός Συνεταιρισμός Σάμου: 90 χρόνια ιστορίας – Περισσότερα από 900 διεθνή βραβεία

    ΜΟΥΣΕΙΟ ΟΙΝΟΥ 2025-2026

    Το Μουσείο Οίνου του ΕΟΣ Σάμου, ανοίγει τις πόρτες του στις 26 Μαρτίου 2025

    Παρέχεται επίσης μία φυσική ξενάγηση καθημερινά στις 12:00, στην αγγλική γλώσσα κάθε Τρίτη και Πέμπτη και στα ελληνικά κάθε Τετάρτη και Παρασκευή. Για την καλύτερη εξυπηρέτηση των επισκεπτών, γίνονται προκρατήσεις στο τηλ. 22730.87510 εσωτ. 538

    Για αγορές κρασιών, μπορείτε να εξυπηρετείστε στο Οινοποιεία Μαλαγαρίου και Καρλοβάσου.

    Logo footer

    Ενιαίος Οινοποιητικός Αγροτικός Συνεταιρισμός Σάμου

    ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ & ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΤΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ

    facebooktwitterinstagramgoogle plus
    Copyright © 2017 Design - Development, SEO, Marketing by Fekas Brothers Investing & e-commerce Group . All Rights Reserved Logo footer